Voortgezet Onderwijs

Les 'Besef hoe kwetsbaar vrijheid is' (90 minuten)

Aan de hand van een verhaal van een gevangene maken leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs een persoonlijke zoektocht. Er zijn 10 verschillende verhalen, die door de leerlingen in groepjes worden behandeld. Met een tablet lopen ze door de tentoonstelling en beantwoorden vragen aan de hand van video’s, audiofragmenten, afbeeldingen en objecten. De verschillende vragen vormen een samenhangend geheel, waarbij de ervaringen van deze gevangene en het ontbreken van vrijheid centraal staan. Daarnaast wordt in dit programma in spelvorm aandacht besteed aan de buitenwerkingstelling van de rechtsstaat.

Inhoud:
- Educatieve Introductiefilm ‘Het Oranjehotel’
- Spel ‘Het rechts(staat) of het valt’
- Bezoek tentoonstelling aan de hand van verhalen
- Afronding en reflectie

Boek hier uw les


Algemene rondleiding met audiotour (90 minuten)

Na de introductiefilm bekijken de leerlingen zelfstandig de tentoonstelling met audiotour en gaan op zoek naar de sporen van deze Duitse politiegevangenis. Bij verschillende thema’s vertellen gevangenen via de audiotour over hun ervaringen. Dit zijn fragmenten afkomstig uit brieven, dagboeken en andere persoonlijke documenten. De leerlingen kunnen zo zelf kiezen wat ze willen zien en horen en lopen een geheel individuele tour. Een educatief begeleider is aanwezig om op sommige plekken aanvullende informatie te kunnen geven. Na afloop wordt gezamenlijk gereflecteerd op het bezoek en de verhalen die ze hebben gehoord.

Inhoud:
- Educatieve Introductiefilm ‘Het Oranjehotel’
- Bezoek tentoonstelling met audiotour
- Afronding en reflectie

Boek hier uw les


Tip: Combineer uw bezoek aan het Oranjehotel met een gratis educatieve dag in politiek Den Haag, georganiseerd door ProDemos. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met onze democratische rechtsstaat en de politieke wereld. Een bezoek aan de Tweede Kamer zit uiteraard ook in het programma. Scholen kunnen een bezoek aan het Oranjehotel als extra optie aanvinken via de site van ProDemos.