Herdenking

Sinds 1946 wordt elk jaar een herdenking georganiseerd. Tijdens de eerste herdenking werden Cel 601, een van de dodencellen en het Poortje ingewijd. De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd op de laatste zaterdag van september of eerste zaterdag van oktober.

Tijdens de herdenking wordt een herdenkingsrede uitgesproken en wordt muziek gespeeld. Na een minuut stilte en het Wilhelmus volgt een Stille Gang langs Cel 601. Hier worden kransen gelegd. In 2019 namen ruim 500 belangstellenden deel aan de herdenking. Onder hen een aantal bijzondere genodigden zoals oud-gevangenen en familieleden. Daarnaast ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, vertegenwoordigers van het Koninklijk Huis, het Kabinet, de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Den Haag. Ook is altijd een aantal leerlingen van het Maris College Belgisch Park aanwezig. Zij hebben het Oranjehotel als monument geadopteerd en droegen in 2019 een aantal fragmenten voor uit brieven van gevangenen.

De muzikale omlijsting werd ook dit jaar verzorgd door de Koninklijke Politiekapel Haaglanden en The Hague String Trio. Scouting Sint Jorisgroep 5 verleende wederom ondersteuning tijdens de herdenking.

Hieronder leest u de toespraken van de afgelopen jaren.