18 mei 2022

NM Oranjehotel doet mee aan Bunkerdag op 28 mei

Het Nationaal Monument Oranjehotel doet dit jaar mee aan Bunkerdag op 28 mei. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u het Oranjehotel bezoeken en wordt doorlopend een speciale introductiefilm voor jongeren vertoond. Op Bunkerdag gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Den Haag wordt een aantal bunkers speciaal voor deze dag open gegraven en opengebroken. Na Bunkerdag verdwijnen ze weer onder het zand. 

Tip: Koop uw speciale Bunkerdagkaartje (volwassenen € 7,50 en kinderen € 4,00, geldig bij alle deelnemende locaties) in het Oranjehotel en ga vervolgens op pad.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Bunkerdag in Den Haag en omgeving
In en rond Den Haag is veel te beleven tijdens Bunkerdag. Den Haag worden twee bunkers in het Van Stolkpark open gegraven. Het gaat om de grote Führer der Schnellboote en een naastgelegen waterbergplaats. Ze liggen nu verstopt onder het zand, onzichtbaar voor de wereld. Rondleidingen van ’t Gilde en historische voertuigen van Able Compagnie die de bezoekers rondrijden maken het programma compleet. Ook het Atlantikwall museum Scheveningen aan de Badhuisweg en het gangenstelsel WN67 in Kijkduin zijn geopend. Nieuw dit jaar is het Nationaal Monument Oranjehotel. Dit herinneringscentrum brengt een ode aan de verzetsmensen die hier zaten. 

In Ypenburg is de Tobruk te bezichtigen die eind 2017 werd gevonden bij de aanleg van de Rotterdamse Baan. In Wassenaar kunnen bezoeker terecht voor een rondleiding voor Bunkercomplex Rijksdorp. In Rijswijk ligt het voormalige Bescherming Bevolking complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzonder locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor alle deelnemende locaties en activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is  te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende locaties.