07 oktober 2022

Kunstwerk op buitenterrein

Het buitenterrein van het Oranjehotel is ingericht als duinlandschap, een verwijzing naar het omliggende natuurgebied. Het terrein wordt geheel onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Tijdelijk is op het terrein een kunstwerk geplaatst van de Franse designer Lucie Ponard (1997). 

Over het kunstwerk 'fragmenten van de geschiedenis'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden langs de kust van Den Haag bunkers gebouwd door de Duitse bezetter, als onderdeel van hun verdedigingssysteem de Atlantikwall. Sommige bunkers zijn opgeblazen, andere zijn geleidelijk in verval geraakt.Wandelend in de duinen zien we nog steeds resten in het landschap. Stukken beton, bakstenen en rotsen liggen verspreid over het zand. Die fragmenten zijn herinneringen aan het verleden. De geschiedenis wordt hiermee zichtbaar en tastbaar. Het zijn sporen van de geschiedenis in het landschap.

Deze zuil is gemaakt met stukjes baksteen die in de duinen zijn gevonden. Het puin is vermalen tot fijn poeder, dat vervolgens is gebruikt om de keramische tegels mee te kleuren.  

Dit kunstwerk is geïnspireerd op het duinlandschap bij het Zuiderstrand. De schuine vorm lijkt op de hoek van een bunker. Nu staat hij op het buitenterrein van het Nationaal Monument Oranjehotel, een plek waar de aanwezigheid van bakstenen refereert aan wat er binnen de muren gebeurde. De overgebleven materialen geven een fysieke aanwezigheid van een geschiedenis die soms zo ver weg lijkt.

Het kunstwerk is tot in het voorjaar van 2023 te zien.

De kunstenaar:

Lucie Ponard (1997) is een ontwerper die werkt met lokale en duurzame materialen. Experiment en veldonderzoek naar de samenhang tussen geologie, industrie en geschiedenis zijn onderdeel van het artistieke proces. Door samen te werken met wetenschappers, architecten of ambachtslieden, benadert zij design en kunst multidisciplinair.

Lucie Ponard studeerde in 2021 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Ze woont en werkt afwisselend in Den Haag en Parijs.