Herdenking

Sinds 1946 houdt het Oranjehotel elk jaar een herdenking. Was de eerste herdenking op 5 oktober 1946 en sindsdien elke eerste zaterdag van oktober, sinds 2020 wordt de herdenking op de eerste zaterdag van september gehouden. De datum is daarmee gekoppeld aan de opening van het Nationaal Monument Oranjehotel op 6 september 2019. Ook omdat de herdenking in de open lucht plaatsvindt, is voor een maand eerder gekozen.

Elk jaar wordt een herdenkingsrede uitgesproken en worden kransen gelegd bij Doodencel 601, gevolgd door een Stille Gang langs de cel door alle aanwezigen.

Herdenking 2021

Op zaterdag 4 september vond de 76ste herdenking plaats. Ook dit jaar konden vanwege de maatregelen tegen Corona slechts beperkt genodigden aanwezig zijn. Circa 120 gasten, met name oud-gevangenen en zeer direct nabestaanden, zijn die ochtend ontvangen. Omroep West zond de herdenking rechtstreeks uit. De herdenking was mede mogelijk gemaakt door het vfonds en het Comité 4 en 5 mei.

Herdenking 2020

Vanwege de maatregelen tegen Corona konden bij de herdenking in 2020 slechts enkele aanwezigen aanwezig zijn, met name oud-gevangenen. Wel werd de herdenking rechtstreeks uitgezonden door Omroep West en is hieronder terug te zien. De herdenking werd mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Hieronder leest u de Herdenkingsredes van de afgelopen jaren.