Herdenking

Sinds 1946 houdt het Oranjehotel elk najaar een herdenking. Daarmee behoort deze tot de oudste van ons land. Ontstaan als reunie van oud-gevangenen werd de eerste herdenking gehouden op 5 oktober 1946. Cel 601 werd op die dag als monument ingewijd. Elk jaar wordt een herdenkingsrede uitgesproken en worden kransen gelegd bij Doodencel 601, gevolgd door een Stille Gang langs de cel door alle aanwezigen.

Herdenking 2024

Op zaterdag 21 september vindt de jaarlijkse herdenking van het Oranjehotel plaats. Meer informatie over het programma volgt in een later stadium. De bijeenkomst vindt plaats in de openlucht. Onze Donateurs, Beschermers en Adoptanten van een cel  kunnen zich hiervoor met voorrang inschrijven. Zij ontvangen hiervoor in de zomer een uitnodiging. Overige belangstellenden kunnen zich hierna via de Nieuwsbrief inschrijven.

Herdenking 2023

Op zaterdag 23 september vond de 78ste herdenking van het Oranjehotel plaats. Vincent de Kom, achterkleinzoon van Anton de Kom hield dit jaar de herdenkingsrede. Daarnaast was een bijdrage van Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van VWS. De Oekrainse musici Galyna Bilych en Oksana Mukosii verzorgden een muzikaal optreden. De herdenking is hieronder terug te zien.

Herdenking 2022

Op zaterdag 24 september vond de 77ste herdenking plaats. Franc Weerwind, minister voor rechtsbescherming, hield dit jaar de herdenkingsrede. Ook waren er bijdragen van het New Phoenix Ensemble en jongeren van het Maris College.
De herdenking werd rechtstreeks uitgezonden via Omroep West en is hier terug te zien.

Herdenking 2021

Op zaterdag 4 september vond de 76ste herdenking plaats. Ook dit jaar konden vanwege de maatregelen tegen Corona slechts beperkt genodigden aanwezig zijn. Circa 120 gasten, met name oud-gevangenen en zeer direct nabestaanden, zijn die ochtend ontvangen. Omroep West zond de herdenking rechtstreeks uit. De herdenking was mede mogelijk gemaakt door het vfonds en het Comité 4 en 5 mei.

Herdenking 2020

Vanwege de maatregelen tegen Corona konden bij de herdenking in 2020 slechts enkele aanwezigen aanwezig zijn, met name oud-gevangenen. Wel werd de herdenking rechtstreeks uitgezonden door Omroep West en is hieronder terug te zien. De herdenking werd mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Hieronder leest u de Herdenkingsredes van de afgelopen jaren.