04 oktober 2022

Nationaal Monument Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte sluiten aan bij het netwerk van de Canon van Nederland

Nationaal Monument Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte treden 4 oktober toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De kruizen van de Waalsdorpervlakte zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij  het venster De Tweede Wereldoorlog.  

De kruizen van de Waalsdorpervlakte
De vier kruizen die samen het sleutelstuk vormen worden in 1946 op de Waalsdorpervlakte geplaatst. Ze zijn gemaakt van de houten executiepalen die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog op de vlakte gebruikt. Tijdens de bezetting worden op de Waalsdorpervlakte meer dan 250 terdoodveroordeelde gevangenen geëxecuteerd. De meesten van hen zijn afkomstig uit het ‘Oranjehotel’ zoals de Scheveningse gevangenis genoemd wordt. In 1981 worden de kruizen vervangen door bronzen reproducties. De originele kruizen zijn tegenwoordig onderdeel van de collectie van het Nationaal Monument Oranjehotel.   

 Bekijk hier de museumpagina van Nationaal Monument Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte.

Bekijk hier de video over de kruizen op de Waalsdorpervlakte.

Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.