Peter Siers, componist van het lied 'Oranje hotel'

Peter Siers, artiestennaam van Pieter Ferdinand Oudkerk Pool (1910-2001) trad in de jaren dertig en veertig op als zanger en conferencier. Hij zong onder meer liedjes waarin hij de Duitse bezetter, de NSB en de schijnheilige Nederlander tijdens de bezetting op de hak nam. Zijn bekendste liedje is ‘het Oranjehotel’, een cynische tekst waarin hij de gevangenis beschrijft. Siers zat van 28 januari t/m 27 juli 1943 opgesloten in cel 502, waarschijnlijk vanwege de inhoud van zijn liedjes.

Na de bevrijding in 1945 nam Siers de liedjes nog eenmaal op. Ze lagen stof te vergaren in het Haags Gemeentearchief totdat ze in 2001 ontdekt werden door Willem van ’t Oosten, een vroegere buurman van Siers.
Over de liedjes van Siers en de herontdekking van zijn muziek, verschenen onlangs een e-book en podcast van Peter de Ruiter.

Nieuwe opnames
Twee liedjes zijn onlangs opnieuw opgenomen door Joost van Tongeren (zang) en Patrick Hopper (piano) en hier te beluisteren. De oorspronkelijke opnames van Peter Siers zelf dateren van omstreeks 1945 en kunnen worden beluisterd via Spotify

Producent: Peter de Ruiter / Luisterdoc. Mastering: Jan-Pieter Geersing / Audiochef. Studio: Happy Bird, Den Haag.