27 oktober 2023

Terugblik mini-symposium Aan het licht gebracht. Onthullingen in het NM Oranjehotel

Hoe maak je overgestucte inscripties weer leesbaar, kraak je een code of identificeer je slachtoffers van de Duitse bezetting? Op 26 oktober 2023 vertelden Florentijn van Kampen (Radboud Universiteit), Joris Dik (TU Delft) en Els Schiltmans (Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht) over hun onderzoeken in het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jean-Pierre Geelen (Volkskrant) leidde het gesprek.

Programma:

  • Hoe een code ontrafeld werd 
    Een in 1942 in het Oranjehotel geschreven codebericht van verzetsman Frits van der Schrieck kon onlangs worden gekraakt. Florentijn van Kampen (onderzoeker iHUB, Radboud Universiteit) slaagde erin een mysterieus stukje papier, volgeschreven met getallen en leestekens, te ontrafelen. 
  • De verborgen inscripties van een NSB kopstuk 
    Joris Dik (TU Delft) wist met zijn studenten overgestucte inscripties in Cel 601 leesbaar te maken. De teksten bleken afkomstig van een prominente NSB-er, wachtend op zijn vonnis. 
  • Het identificeren van de slachtoffers van de Waalsdorpervlakte 
    Dankzij het werk van Els Schiltmans (Bergings- en Identificatiedienst) kunnen lichamen van onbekende slachtoffers van de executies op de Waalsdorpervlakte worden geïdentificeerd. Hoe gaat zij te werk? 

Jean-Pierre Geelen (journalist en columnist bij de Volkskrant) trad op als moderator. 

Hieronder kunt u het programma terugzien: