Herdenking

Sinds 1946 wordt elk jaar een herdenking georganiseerd. Tijdens de eerste herdenking werden Cel 601, een van de dodencellen en het Poortje ingewijd. De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd op de laatste zaterdag van september of eerste zaterdag van oktober.

Tijdens de herdenking wordt een herdenkingsrede uitgesproken en wordt muziek gespeeld. Na een minuut stilte en het Wilhelmus volgt een Stille Gang langs Cel 601. Hier worden kransen gelegd. Elk jaar nemen circa 350 – 400 mensen deel aan de herdenking. Onder hen een aantal bijzondere genodigden zoals overlevenden en familieleden van oud-gevangenen. Daarnaast ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, vertegenwoordigers van het Koninklijk Huis, het Kabinet, de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Den Haag. Ook is altijd een aantal leerlingen van het Maris College Belgisch Park aanwezig. Zij hebben het Oranjehotel als monument geadopteerd. 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Koninklijke Politiekapel Haaglanden. Scouting Sint Jorisgroep 5 verleent ondersteuning tijdens de herdenking.